Noen ganger er tannen så ødelagt av tannråte at en vanlig fylling ikke vil gjøre nytten. Da er en porselenskrone det beste og mest holdbare valget. En slik krone lages ved at tannlegen sliper ned tannen, tar avtrykk og sender dette til tanntekniker.

Det tar ca en uke før kronen er ferdig og kan sementeres på den tilslipte tannen. Kronen er laget slik at form og farge er mest mulig lik dine egne tenner og dermed er det nærmest umulig å se forskjell.Kronen kan være en helkeramisk krone i bare PORSELEN eller en kombinasjonav metall og porselen , en metallkeramisk krone. Den har en kjerne i en gulllgering og porselen i flere lag utenpå. Prismessig er en krone noe dyrere enn en stor fylling (som vil være alternativet) men i lengden vil dette lønne seg da holdbarheten er totalt overlegen.

Klikk på bildet for større versjon

Her ser vi et eksempel på metallkeramiske kroner i fronten, overkjeven og underkjeven. Denne typen ble valgt her pga stor slitasje og tanngnissing.

Klikk på bildet for større versjon

Her ser vi et eksempel på helkeramiske kroner / porselenskroner på de to fortennene i overkjeven. Pasienten ( og tannlegen ) var misfornøyd med formen og stillingen på tennene i tillegg til at de hadde store plastfyllinger som var modne for utskifting.

Bro

Manglende tann kan erstattes ved å lage en tannbro. Da må den kunstige tannen festes på nabotennene. Disse må da slipes til. Det taes avtrykk og sendes til tannteknikker som fremstiller broen. Broen sementeres på plass med sement. Dersom nabotennene skulle være i perfekt stand er det synd å slipe på disse, da er et implantat det absolutt beste valget.

Fasetter

Fasetter er tynne porselens-skall som limes på tannen. Det kreves minimalt med sliping og brukes hovedsakelig på fortennene. Indikasjonene kan være ødelagt emalje pga syreangrep eller medfødte misfarginger som ikke lar seg bleke. Fasetter er en enkel måte å få penere tenner på når indikasjoner foreligger.

Øvrige eksempler

Her ser du øvrige eksempler på kroner .

Gamle metallkeramiske kroner erstattet med nye porselenskroner .